Az emberi test biosz orisaink szemével

Most csütörtökön 14 órakor a biológia orientáció számára szervezett programra, a BODY WORLDS kiállításra indultunk Lukács Márton és Cselőtei Gábor tanár urak kíséretében, közel harmincan. Az Etele Plázáig elutazva kutattuk fel a kiállítás színterét, majd azzal szembesültünk, hogy közel fél óránk van még, mielőtt programunk elkezdődne. Így, miután mindenki kihasználta a pihenőt, elindultunk az első szobába.

A bemutató ugyanis olyan nagy, hogy csak két külön helyiségbe fér el. A vándorexpo már bejárta az egész világot, tárgya néhol heves vitákat is gerjesztett. A BODY WORLDS név elég beszédes, hiszen az kiállítás célja, hogy a laikusokat oktassa az emberi testről. A megdöbbentő, hogy a tárlat összes darabja igazi, hús-vér emberektől származik. Ez csupán a plasztináció miatt lehetséges, amit a kiállítás tervezője, Gunther von Hagens dolgozott ki. Olyan konzerválásról beszélünk ebben az esetben, mellyel a testet egy adott pozícióban tudják keményíteni, így az egész tárlat dinamikus. Mindennapi testhelyzeteket láthatunk, mint például a méltán híres ,,Töprengő ember”- vagy a ,,Jégkorcsolyázók”– pozitúra.

Bár tárlatvezetésünk nem volt, Lukács tanár úr tökéletesen betöltötte ezt a szerepet, szívesen mesélt érdekességeket vagy magyarázta el, hogyan működnek és miért fontosak az adott testrészek.

Hiába voltak a túl érzékenyek számára kifogásolható részletek, mindenhol tanulhattunk valamit, és őszintén, jólesően ijedhettünk meg a kiállítás valódiságától. Példának okáért megemlíteném a magzatszobát, ahol a terhesség különböző stádiumait láthatjuk. Belegondolni, hogy valójában így néz ki gyermekünk embrió korától a tényleges megszületésig, dermesztő lehet, de lenyűgöző nem csak képeken szembesülni vele.

A legkényesebb téma világszerte a kiállított testek eredete. Sok-sok konfliktus is származott abból, hogy nem mindenki számára tűnt teljesen hihetőnek, amit a tervező állított. Bár ő leszögezte, hogy a tulajdonosok mind aláírták a beleegyező nyilatkozatot, mellyel elfogadták a szerveik eladományázását, máig sokan vitatják ezt. Ugyan Gunther von Hagens minden fogoly, elmebeteg és hajléktalan testének felhasználását nyilvánosan elutasítja, mégis fordultak elő esetek, mikor szinte a felhasználás előtt (a média nyomására) derült ki valódi kilétük. Például 2004-ben két volt fogoly teste, akik láthatóan golyó általi sebben hunytak el, csak akkor került vissza szülőhazájába, mikor ezt az információt lehozta a sajtó is.

A kiállításon több, mint 25 plasztinát tekinthettünk meg, és még körülbelül 200 külön álló emberi szervet. Bátran kijelenthetem, hogy megérdemli a világ legizgalmasabb kiállítása nevet, és merészen állíthatom, hogy hozzám hasonlóan további 50 millió látogató is így gondolja.

Amennyiben nem tartottál velünk akkor, február 19-ig van még lehetőséged meglátogatni a tárlatot, amíg Budapesten van!

Mi pedig köszönjük a program létrejöttét Lukács és Cselőtei tanár uraknak!

Kiss Dóri

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.